Hidroizolacija

Hidroizolacija trajno zaščiti objekt pred prodiranjem vlage iz zemlje in pred meteornimi vodami. Je nujna pri izoliranju teras, ravnih streh, temeljev, kleti… Pri izvedbi je pomembna natančnost izvedbe in kakovosten izolacijski sloj. Kadar je izvedba hidroizolacije pomanjkljiva ali nenatančna, se bodo na straneh objekta ali na stropovih pojavili mokri madeži, plesen in goba, stroški sanacije pa bodo v primerjavi s stroški ob pravilni izvedbi izjemno visoki.

Pri gradnji hiše je pravilno izvedena hidroizolacija temeljev eden najpomembnejših dejavnikov. V primeru, da želimo kletne prostore uporabiti tudi kot bivalne prostore, moramo poleg hidroizolacije izvesti še primerno toplotno izolacijo kleti. Vlažni prostori so neprimerni za bivanje, zdravju škodljivi in uničujejo v njih hranjeno opremo.

Izvedba hidroizolacije mora biti takšna, da zagotavlja tesnost še dolga desetletja po izvedbi. Za objekte, kjer so kletni prostori izkoriščeni, priporočamo standard DIN 18195/4. Izvedbo vertikalne hidroizolacije moramo narediti vsaj 30 cm nad terenom. Pri horizontalni izvedbi je hidroizolacija zidu dvignjena 10 cm nad nivo gotovega tlaka.