Samorazlivni epoksi tlaki

SAMORAZLIVNI EPOKSI TLAKI


Samorazlivni epoksi tlaki so najbolj priljubljeni prav zaradi svojih fizikalnih in mehanskih latnosti ter cene. Epoksi tlaki se ponašajo z visoko tlačno in upogibno trdnostjo, z abrazijsko in kemično odpornostjo. Najpogosteje se uporabljajo epoksi smole s topili, čeprav so na tržišču že vedno bolj prisotne ekološke različice na vodni osnovi. Epoksi smoli in trdilcu se lahko dodaja tudi polnilo, ki je lahko pigment in/ali kremenčev pesek. Dosežemo lahko izredno dekorativne učinke in estetske rešitive. Vzdrževanje in čiščenje epoksi tlaka je enostavno in učinkovito.

Osnova za dobro izvedbo samorazlivnega epoksi tlaka je dobro pripravljena podlaga. Bistveno je, da je čista in trdna (se ne kruši), zato jo običajno predhodno obrusimo, peskamo ali rezkamo. Podlaga ne sme biti vlažna, preveriti je potrebno morebitne razpoke in jih, če so večje, predhodno sanirati. Samorazlivni epoksi tlak nanašamo običajno v dveh ali treh slojih. Prvi sloj predstavlja temeljni premaz, ki zagotovi dobro oprijemljivost na podlago, jo zapre in učvrsti. Drugi sloj se nanaša kot samorazlivni epoksi v debelini od 2 do 3 milimetre s pomočjo gladilk, kasneje pa se s pomočjo ježkastih valjčkov naredi odzračitev (odstranitev mehurčkov). V primeru, da moramo izvesti izjemno odporen tlak, ki bo podvržen zelo visokim obremenitvam (uporaba v kuhinjah ipd.), se izvede poliuretanski samorazlivni tlak, ki bo imel končno debelino med 6 in 9 mm. Z dodajanjem posipa (peska) dosežemo protidrsni učinek, za večjo dekorativnost pa lahko po zadnjem sloju posujemo barvne lističe. Protidrsni učinek omogočajo tudi posebni strukturni premazi.

Za dobro izvedbo samorazlivnega epoksi tlaka so bistvenega pomena tudi okoliščine, v katerih ga izdelujemo. Zaradi visoke občutljivosti na temperaturo se je potrebno držati navodil na tehničnih listih proizvajalca. Če ne upoštevamo vplivov okolja v času izvedbe in so le-ti neprimerni, lahko pride do poškodb, slabe oprijemljivosti, madežev, luknjic… Pomembna je temperatura zraka, rosišča in podlage.

Nazaj na epoksi tlake