Hidroizolacija

Velike preglavice delajo ljudem sanacije njihovih domovanj. Ko se pojavi težava s teraso ali streho, ki zamaka, je pogosto vzrok za njihovo slabo voljo ta, da ne vedo, kako se napake odpravi in koliko jih bo to udarilo po žepu. Ni potrebno, da si belite lase, saj obstaja enostavna rešitev za vašo obnovo.

Hidroizolacija je gradbeni element, katerega naloga je trajna zaščita objekta pred vplivi meteorne vode in vlage, ki prihaja iz zemlje. Nujno jo je treba izvesti pri izolaciji balkonov in teras, kleti, temeljev in ravnih streh. Če je hidroizolacija izvedena nenatančno, lahko pride do prodora vlage in posledično mokrih madežev na straneh in stenah objekta, pojavi se goba in plesen. Ob takšni izvedbi je objekt kmalu potrebno sanirati, saj bi sicer pričel propadati, sanacija pa je običajno finančno bolj kompleksna kot primana kvalitetna izvedba.

Balkoni, terase in ravne strehe so najpogosteje izpostavljene hudim vremenskim vplivom (padavine, sonce, zmrzal). Takšni pogoji pripomorejo k temu, da nastanejo manjše razpoke, zaradi katerih prične voda pronicati v material in povzroči škodo. Dobra rešitev je primarno kvalitetno izvedena hidroizolacija, ki je odporna na vse vremeske vplive in nudi dolgotrajno zaščito.

Poliuretanska hidroizolacija je optimalna rešitev za izvedbo popolnoma nepropustne zaščite pred vodo. Gre za material, ki je odporen proti vremenskim vplivom (proti UV sevanju, temperaturnim obremenitvam, snegu, vetru, mehanskim poškodbam itd.) ter nudi 100% zaščito pred vdorom vode. Poliuretanska hidroizolacija ima prednost pred ostalimi vrstami hidroizolacij, saj gre za brezšivno tehnologijo. To pomeni, da pri polaganju ne naredimo nobenih stikov, šivov in prekinitev, ki bi bili v prihodnosti najšibkejsi členi v zaščiti.

Polaganje poliuretanske hidroizolacije
Ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali sanacijo obstoječega objekta, je potrebno površino sprva popolnoma očistiti vseh prašnih delcev in materiala, ki ni sprijet s podlago. V kolikor bi se odločiči izvajati hidroizolacijo na tlakovano podlago (ploščice, kamen…), mora biti celotna plast trdno oprijeta podlage, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da kasneje podlaga odstopi in se hidroizolacija poškoduje. Tako pripravljeno podlago premažemo z eno plastjo temljnega premaza. V drugi fazi nanesemo prvo plast poliuretana in nato dodatno obložimo vse detajle (sifoni, dimniki, stiki, dilatacije, sifoni) z armature ter premažemo z drugo plastjo poliuretana.