Hidroizolacija teras, balkonov

Ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali sanacijo obstoječega objekta, predstavlja poliuretanska hidroizolacija optimalno zaščito pred vlago in posledičnim propadanjem. Tudi v najbolj zapletenih konstrukcijah in površinah nudi brezhibno in brezšivno zaščito, ki je obstojna v vseh vremenskih pogojih (vročini, zmrzali, UV-sevanjem) ter zadošča vsem evropskim standardom in predpisom.

Balkoni in terase nudijo možnost odpiranja prostorov in gibanja na zunanjem delu stanovanja ter so zaradi tega izjemno priljubljeni med ljudmi. Nekateri jih pojmujejo kot mini vrtičke, drugi kot dodatni dnevni prostor, spet tretji v druge namene. Veselje se lahko kaj hitro konča, če se izkaže, da balkon ali terasa ni bil pravilno izveden. Zaradi neprimernih, nekvalitetnih materialov, pomanjkljivo izvedene hiroizolacije in neprimernega odvodnjavanja se lahko zgodi, da objekt prične propadati takoj po izvedbi. Če hidroizolacija ni primerno položena pride do pronicanja vode v beton, s čimer se prične korozija armature in posledično propadanje železobetonske plošče. Zmrzal še pospeši pokanje in pronicanje vode v novo nastale razpoke. Dobro izvedena hidroizolacija prepeči omenjene napake, saj popolnoma onemogoči dostop vode do notranjih materialov.

Poliuretanska hidroizolacija prednjači pred ostalimi vrstami hidroizolacije v tem, da je popolnoma brezšivna in tako nima nobenih “šibkih členov” v svoji površini. Material poliuretana nanesemo v tekoči obliki, zato se neprodušno zalije celotno površino. Težavna mesta, kot so sifoni, predeli okoli dimnikov, robovi, razpoke ipd. se predhodno dodatno ojačajo z armaturo in zagotavljajo, da ne ostane nezaščitena niti najmanjša luknjica ali razpoka.

Polaganje poliuretanske hidroizolacije
Ne glede na to, ali bomo polagali hidroizolacijo na novogradnji ali sanirali obstoječi objekt, je potrebno površino sprva popolnoma očistiti vseh prašnih delcev in materiala, ki ni sprijet s podlago. V kolikor bi se odločiči izvajati hidroizolacijo na tlakovano podlago (ploščice, kamen…), mora biti celotna plast trdno oprijeta podlage, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da kasneje podlaga odstopi in se hidroizolacija poškoduje. Tako pripravljeno podlago premažemo z eno plastjo temljnega premaza. V drugi fazi nanesemo prvo plast poliuretana in nato dodatno obložimo vse detajle (sifoni, dimniki, stiki, dilatacije, sifoni) z armature ter premažemo z drugo plastjo poliuretana.

TRANSPARENTNI PREMAZI
Kadar so tlaki na terasah in balkonih v dobrem stanju (dobro sprijeti s podlago), je na voljo možnost izvedbe transparentnega poliuretanskega premaza. Transparetntni premaz v tekočem stanju nanašamo na temeljito očiščeno podlago v dveh slojih. Stranka lahko izbira med svetlečo (gloss) ali mat izvedbo. V drugem primeru se naredi še ena faza z nanosom mat efekta. Na ta način se lahko izognete odstranjevanju tlaka (keramika, kamen…) in njegovi ponovni izvedbi. Dela pridejo v poštev samo pri nedotrajanih, s podlago dobro sprijetih, a hidroizolativno slabo izvedenih tlakih.